Vad är felet, när Du inte tar chansen att göra skillnad och röstar?

publicerat i Och dessa funderingar., Sådant som berör.;
Hur viktigt tycker ni det är att rösta? 
Att göra sin röst hörd och försöka bidra med någonting till ett bättre samhälle, till ett bättre land, till en bättre värld.
Själv tycker jag det är otroligt viktigt att rösta. Vi har försetts med en chans, ett tillfälle att göra skillnad. Hur kan du inte ta den?
Jag tänker ofta på alla de länder, som inte har rösträtt. Där enbart män får rösta. Där enbart högt uppsatta människor har rätten att rösta. Där vissa människor anses som mindre värda. Där det låter som :Hej du är kvinna. Tyvärr, utan någon annan anledning, får du inte rösta. Vad kan du möjligen medföra, vad kan möjligen en kvinna medföra? 
 
Har ni någonsin tänkt på hur bra vi faktiskt har det? Vi har demokrati. Vi har en rätt. Vi har möjligheter. Vi kan om vi bara vill. Men så många andra människor har inte alls i närheten av hur bra vi har det. De vill, kanske mer än vi, men de kan inte. De får inte. Många kämpar på, i små samhällen runt om i hela världen. Medan vi lägger vår energi på saker som tv-licens och hur hög momsen är, läggs andras energi på en större kamp. En hårdare kamp. Kampen mot brott, våldtäkt, sälja unga flickor. Kampen för vad som egentligen ska vara rätt. 
 
Tänk er, i alla dessa länder, där demokrati inte råder. Där kvinnor inte får rösta. Där svarta inte får rösta. Där bönder inte får rösta. Tänk alla människor som kämpar, kämpar för rösträtten. Kämpar för ett bättre samhälle. Hur många dör inte i kampen? Hur många offra inte sig själva, för att visa att detta inte är rätt? Hur många fortsätter inte att kämpa, kämpa för rätten, trots alla motgångar? 
 
I Sverige har vi i år vad dem kallar, Supervalåret. I år är det två val. Det är val i Sverige men även i EU. Många vet inte vad dem ska rösta på. Partier hit och partier dit. Många är inte insatta, vet för lite. Trots att media uppvakar valen och gör en stor grej utav det hela, går många människor ändå runt helt ovetandes. Ja, alltså, jag vet ju inte vad jag ska rösta på, så varför ska jag då rösta? säger någon. En annan tycker: Det är så många som inte röstar, så vad gör det om jag inte röstar?
 
Screw that!! Om alla tänker så, vad händer då? Då är det ingen som röstar. Givetvis är det inte lätt att veta vad man ska rösta på. Det är svårt att hålla koll på vad de olika partierna står för och vad dem tänker göra annorlunda. Jag tror att många människor tar heller sig inte tiden till att ta reda på det. De finner det inte intressant nog och låter bli att rösta helt. 
 
Det här tycker jag är så jävla fel! Vi har fötts i ett land, där vi har rösträtt, där vi har chansen att påverka. Det handlar inte om tur, eller att vi är värda mer än någon annan. Vi föddes slumpmässigt i Sverige. Ett land med demokrati. Vi har chansen att bidra med något. Att göra en skillnad. Att göra något bra för andra. Igår hörde jag på radion när de diskuterade politiken. "När ni röstar, tänk på dem som har det dåligt i Sverige. Du själv har det bra, och behöver kanske inget konkret, men tänk på alla dem, som kämpar med olika hinder, det är dem som behöver vår hjälp!"
 
Många bäckar små, gör en stor å. 
 
Vad är vi för några människor, om vi inte röstar? Om vi har en chans till att hjälpa till, men inte tar den? Vi väljer bort den självklara möjlighet vi har, som så många, många andra kämpar för att få. Vi tar inte vara på chansen att bidra med någonting. Att rösta, tycker jag, borde vara något vi svenskar är glada och stolta över. Något vi ska ta till vara på. Något vi ska värna om. En chans vi ska ta när den kommer. 
 
Så ta tag i röstningen! Det finns flera olika valkompasser ni kan göra. Svaret stämmer inte alltid med vad ni egentligen tycker, googla då fram om de partierna som hamnade högst. Ta några minuter och läs vad partiet står för. Snart har du hittat ett parti som stämmer överens med dina åsikter. Sedan var det klart! Svårare än så är det faktiskt inte! Sluta komma upp med dåliga ursäkter, det är ändå du själv som förlorar på det i längden. 
 
Vad är det för fel på oss, om vi har en fantastisk möjlighet men inte tar den? 

Taggar: Supervalåret, Val2014;

Kommentera inlägget här :